Vakıfbank’ı uluslararası para transferinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle OECD’ye şikayet edildi.

Halkbank’tan sonra bir devlet bankasını daha bekleyen tehlike

‘Halkbank’tan sonra bir devlet bankasını daha bekleyen tehlike’

Brezilya hükümetinin, Nakşibendi tarikatının bankası olarak bilinen Kıbrıs merkezli Mondial Bank’a aracı olan Vakıfbank’ı uluslararası para transferinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle OECD’ye şikayet ettiği ortaya çıktı.
Brezilya’nın OECD’ye verdiği şikayet dilekçesinde Vakıfbank hakkında, Edgeworth-Cristalia şirketinin KKTC Mondial Bank nezdinde açılmış hesabına transfer edilmesi talimatına rağmen, parayı, uluslararası para transferi kurallarına uymaksızın bizzat kendi müşterisinin hesabına transfer ederek ‘yanıltma’ suçlaması bulunuyor.

Vakıfbank hakkında açılan soruşturmayı “Bir devlet bankasını daha bekleyen tehlike” başlığıyla köşesine taşıyan Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, söz konusu bankanın binasında tarikat lideri Şeyh Nazım’ın resminin asılı olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Banka, aslında Faisal İslam Bankası’nın kurduğu bir yan işletmeydi. Off shore denilen sistemle, müşterilerine vergiden bürokrasiye bir dizi kolaylık sağlıyordu. Kıbrıs’tan Malezya’ya uzanan Nakşibendilik ağının ortasında bulunuyordu. Kriz bir finansal işlemle başladı. Brezilya’da ilaç ve kimya sektöründe tekel olan Cristalia şirketinin iştiraki olan Edgeworth’un 35 milyon doları bankada takılıp kalmıştı. Parasını hesabından çekemeyen şirket, banka ile mahkemelik oldu. Yetmedi, Brezilya devleti ile iyi ilişkileri sayesinde Cristalia’nın durumu diplomatik alana da taşındı. Brezilya hükümeti, ülkeyi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan için yaşananları anlatan bir dosya hazırlarken, Brezilya Dışişleri Bakanlığı da Büyükelçilik eliyle Türkiye’deki kurumlarla bir dizi görüşme yapmıştı. Meselenin Türkiye’yi ilgilendiren bir tarafı daha vardı. O da Kıbrıs’ın hukuki durumu nedeniyle Mondial Bank’ın VakıfBank’ta açtığı hesap üzerinden para transferi yapmasıydı.”

Nakşibendiliğe yaslanarak büyüyen bankanın, VakıfBank gibi Türk bankalarını aracı olarak kullanarak faaliyet yürüttüğünü söyleyen Terkoğlu, “Bu da Türk bankacılık sistemini Zarrab olayındaki gibi tartışılır hale getiriyor. Umarım tarikatların zenginleşmesinin bedelini yine ülkemiz ödemez” yorumunu yapıyor.

Detaylar, HAber Linki

usulsüzlük vakıfbankvakıfbank da neler oluyorvakıfbank para transferivakıfbank şikayet oecd