Türkiye’deki Suriyeliler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalar.

Türk toplumunun Suriyelilere desteği 'tahammül'e dönüştü.

Türk toplumunun Suriyelilere desteği ‘tahammül’e dönüştü.

Türkiye’deki Suriyeliler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan Suriyeliler Barometresi-2019, IGAM Academy tarafından açıklandı.

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteğiyle 2014 ve 2017’de hazırlanan ve üçüncüsü yayınlanan barometre, hem Türk toplumunun hem de Suriyelilerin bir arada yaşama dair tutumlarını, geniş çaplı anket ve odak grup mülakatlarıyla ortaya koyuyor.

Her iki toplumdaki görüşlerin nasıl değiştiğini mercek altına alan çalışma, 2017’ye göre Türk toplumunun Suriyelilere verdiği desteğin devam ettiğini işaret ediyor. Bununla birlikte ekonomik, siyasi ve sosyal endişelerin artmasından dolayı bu destekte ciddi bir azalma olduğu belirtiliyor.

Buna göre rapor, Türk toplumunun kabulünün büyük ölçüde “tahammül”e dönüştüğünü, Suriyelilerin ülkelerine dönme kararlılıklarının ise hızla azaldığını ortaya koyuyor.

Barometrede ortaya çıkan diğer önemli bulgular ise şöyle:

“Suriyeliler konusu Türkiye’nin en önemli üç meselesinden biri”

Türk toplumunun Suriyelileri tanımlamasında olumsuz kavramların ön plana çıktığını gözlemleyen araştırma, toplumun yarısından fazlasının (yüzde 60) Suriyeliler konusunu Türkiye’nin en önemli üç sorunu arasında gördüğünü işaret ediyor.

Türk toplumunun, ortak gelecek ve daimi olarak birlikte yaşam konusuna mesafe koyarak, buna hazır olmadığını hem endişeleri hem de talepleri ile ortaya koyduğu tespitinde bulunan rapor, ortak yaşamın uzaması ve hatta pek çok alanda doğallaşmasına rağmen, Türk toplumunun artan sosyal mesafesine dikkat çekiyor.

Detaylar, Haber Linki

sosyal meselemiz suriyelilersuriyeliler problem mi?türkiye sosyal meseletürkiye ve suriyeliler problemitürkiyenin sosyal sorunları