Türkiye’de yürütülen mühendis-mimarlık hizmetini ve diploma kiralamaları.

Kiralık diploma pazarı

Kiralık diploma pazarı: Şantiyeyi bile görmeyen mühendisler var…

İzmir depreminde çok sayıda binanın yıkılması Türkiye’de yürütülen mühendis-mimarlık hizmetini ve diploma kiralamalarını yeniden gündeme getirdi. İnternette serbestçe kiralık diploma ilanları verilirken mimar ve mühendislik meslek örgütleri, konunun temelinde bu mesleklerin gözden düşürülmesi ve denetim yetkilerinin ellerinden alınması olduğuna dikkat çekiyor.

Kısa Dalga’dan Pervin Metin’in hazırladığı araştırma dosyasında kiralık diploma pazarı masaya yatırıldı.
Kimyageri, mimari, diş teknisyeni, eczacısı… Kiralık diploma pazarında çeşit bol, talep yüksek… Türkiye’nin dört bir yanından verilen bu ilanlara ulaşıp, altına aleni olarak yazılan telefon numaralarından ilan sahibiyle irtibata geçebiliyorsunuz. Arz ve talep o kadar yüksek ki, bu duyurular için açılmış özel internet siteleri dahi mevcut.

Diploma kiralamanın yasal olup olmadığı, meslek etiğine aykırılığı, İzmir depreminden sonra yeniden gündeme geldi. Sosyal medyada özellikle inşaat mühendisleri üzerinden yürüyen tartışmada, “Emeğiyle çalışmak isteyen mühendisler, diplomasını kiralayanlar yüzünden işsiz” gürüşü de dile getirildi. Yanısıra, büyük depremler sırasında çöken binalarda, sadece evrak imzacısı olarak çalışan bu mühendislerin ne kadar payının bulunduğu sorgulandı.

Beş kiralamayla yıllık 15 bin TL kazanç

İnşaat mühendisleri, yıllık 2 bin-3 bin TL gibi rakamlara, diplomalarını yapı denetim firmalarına ya da kişilere kiralıyor. En fazla beş şantiyede çalışma hakkı olduğu için yıllık kiralamalarla 15 bin TL kazanmak mümkün. Ya sadece birkaç gün şantiyeye gidip bir iki evrakın altına imza atıyorlar ya da büro, mühendis adına açılıyor ama tüm kontrol diplomasını kiraladığı firmada oluyor.

Detaylar, Haber Linki

diploma kiralıkdiplomasını satanlarkiralık diplomalarkiraya verilen diplomalar