Tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car.

İlk yerli uçan araba 2025'te göklerde

İlk yerli uçan araba 2025’te göklerde.

Tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car, ilk yolculu uçuşunu 2025 yılında İstanbul semalarında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Türkiye otonom araçlar konusunda yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. TOGG’un fabrikasının temelinin geçtiğimiz günlerde atılmasının ardından, Türkiye’nin uçan arabasında sona yaklaşıldı. Tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car, 2025 yılında ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor. Uçan arabanın fikir babası ise startup dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Silinen defter Outliers Notebook’ta imzası bulunan genç girişimci Eray Altunbozar, Air Car ile ilk olarak İstanbul’da hava taksi hizmeti vermeye başlayacaklarını bildirdi. İş Bankasının teknoloji şirketi Softtech’in de destek verdiği projede uçan arabalara sipariş yağıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ

Outliers Notebook ve Air Car’da sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Altunbozar “Mesela Outliers Notebook mikrodalgada silinip tekrar kullanılabilen bir defter. Hem çevreci hem de sürdürülebilir bir ürün. Orada çalışmalar devam ederken daha büyük işler yapmayı kafama koymuştum. Sonra uçan araba fikri aklıma geldi. 2017 yılında Air Car firmasını kurdum. O yıllarda dünyada birkaç firma bu alanda çalışmalara başlamıştı. Defterden kazandığım parayı uçan arabaya yatırdım. Yüksek teknoloji ve yazılım gerektiren bir proje” dedi.

MASLAK’TA GELİŞTİRİLİYOR

Altunbozar, Air Car’ın Maslak’ta süren geliştirme çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi: Projeye 2017 yılında ilk olarak Kadıköy’de başladık. Ardından Seyrantepe Oto Sanayi ve şimdi de Maslak’ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 1/10 ve 1/3 boyutlu prototip üretimini tamamladık. Şu sıralarda ise tam boyutlu modelin üretimine geçiyoruz. Softtech en iyi yazılımcılarını bu iş için ayırdı. Toplam 16 kişilik bir mühendislik kadrosuna sahibiz. Normalde firmalar bu iş için en az 100 mühendis çalıştırıyor. Testler yapılacak. Ayrıca işin regülatif boyutu var. Avrupa Sivil Havacılık Birliği, uçan arabalar konusunda ön çalışma yayımlandı. Biz de ona uygun çalışma yapıyoruz. 2025’te testleri tamamlayıp sertifika almış oluruz.

Detaylar, Haber Linki

air car yerliarabalar ne zaman uçacakuçan arabalaruçan arabalar yerli malıyerli uçan araba