Sanığın davası, aramanın usule aykırı olması nedeniyle düştü.

Bekçiler konusunda uyaranlar haklı çıktı:

Bekçiler konusunda uyaranlar haklı çıktı: ‘Usulsüz arama’ davayı düşürdü!

Mahalle bekçileri, adli arama kararı olmadan yaptıkları üst aramasında uyuşturucu madde buldu. Sanığın davası, aramanın usule aykırı olması nedeniyle düştü.

Geçen yıl İstanbul’da asayiş kontrolü yapan mahalle bekçileri daha önce uyuşturucu kullanmak suçlamasıyla kaydı bulunan ama ilk kez yakalandığı gerekçesiyle 5 yıllık denetim şartıyla hakkında dava açılmayan Ö.K’yı durdurdu.

Üst aramasında herhangi bir suç unsuru bulamayan bekçiler, Ö.K’nın sol elinin sıkılı olduğunu ve elinde bir şey sakladığını fark etti.

Elini zorla açtırdılar ve avucunun içinde 0.7 gram uyuşturucu madde sakladığını gördüler.

Durum, tutanakla kayıt altına alındı.

”DELİL TARTIŞMASI”

Independent Türkçe’den Cihan Arpacık’ın haberine göre, hakkında ikinci kez uyuşturucu dosyası açıldığı için ilk dosya yeniden raftan indirildi. Önce soruşturma başlatıldı ardından kamu davası açıldı.

Dava sırasında sanık avukatı, bekçilerin müvekkilini hakim veya savcı onayı alınmadan, adli arama kararı olmadan aradığını belirtti. Sanık tarafa göre arama usulsüzdü ve bulunan madde adli delil olarak kullanılamazdı.

İstanbul Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonrası Ö.K’ya 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanması geri bırakılsa da Ö.K artık hukuk önünde suçluydu.

Sanığın avukatı üst mahkemeye giderek karara itiraz etti.

Dosya bu kez İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeydi.

“USULÜNE UYGUN BİR HAKİM VEYA SAVCI KARARI OLMADAN YAPILAN ARAMA HAKSIZ”

Olayın yaşandığı günlerde bekçilerin üst arama yetkileri yoktu. Dosyaya yazılı mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı, hem bu durumu hatırlattı hem de usulüne uygun bir hakimlik veya savcılık kararı olmadan yapılan aramanın haksız olduğunu belirtti.

Detaylar, Haber Linki

bekçi usülsüz aramaUsulsüz aramaUsulsüz arama bekçilerusulsüz üst arama bekçi