Paris İklim Anlaşması’nı bu ay içinde onaylamaya hazırlanan Türkiye.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’ndaki ‘statüsünü’ onaylayacak.

BM Sözleşmesi’nde “gelişmiş ülke” kategorisinde bulunan Türkiye, Paris Anlaşması’nı “gelişmekte olan ülke” olarak onaylıyor.

Paris İklim Anlaşması’nı bu ay içinde onaylamaya hazırlanan Türkiye, TBMM’ye sunulan onay beyanında anlaşmayı “gelişmekte olan bir ülke olarak ve ekonomik kalkınma hakkına halel getirmemesi kaydıyla uygulayacağını” bildirdi. Paris Anlaşması’nın temelini oluşturan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde “gelişmiş ülke” kategorisinde bulunan ve iklim değişikliği fonlarından yararlanabilmek için bu listeden silinerek “gelişmekte olan ülkeler” listesine dahil olmak amacıyla BM’ye nota veren Türkiye’nin, statü değişikliği talebi kabul görmeden Paris Anlaşması’nı “gelişmekte olan ülke” olarak onaylayacağını beyan etmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen ay New York’taki BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamayla Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı imzalamasının üzerinden beş yıl geçmesinin ardından, onaylama kararı aldığı duyurulmuştu. Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasına dair yasa teklifi, 1 Ekim’de TBMM’ye sunuldu. Yasa teklifinin gerekçesinde, Paris Anlaşması’nın uzun dönemli hedefinin, endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması olduğu belirtildi.

Detaylar, Haber Linki

Dünya

hava neden ilaçlanıyorhavayı kimler ilaçlıyorparis antlaşmasının içeriğiparis iklim antlaşması nedir?türkiye paris antlaşması