Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması.

Japonya'dan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'na ret

Japonya’dan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’na ret.

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkesinin Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’na (TPNW) katılmayacağını söyledi.

Parlamentoda konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Başbakan Suga, dün yürürlüğe giren TPNW’nin nükleer güce sahip ülkelerce desteklenmediğini belirtti.

Suga, “Savaş zamanı atom bombalarından şimdiye dek acı çekmiş tek ülke olarak Japonya’nın, uluslararası toplumun, nükleer silahsız bir dünyanın hayata geçirilmesi çabalarına liderlik etme sorumluluğu vardır.” dedi.

Japonya’nın sözleşme kapsamında gözlemci statüsü konusunda “tedbirli” olacağını kaydeden Suga, nükleer silahları kullanmanın korkunç sonuçlar ortaya çıkardığını dünyaya anlatmayı hedefleyen ülkesinin, nükleer güce sahip devletler ile bu güce sahip olmayan devletler arasında “köprü olmayı” hedeflediğini anlattı.

Suga, “Ancak TPNW’nin ne nükleer silahlara sahip devletlerden ne de nükleer silaha sahip olmayan birçok devletten desteği yok. Pozisyonumuz doğrultusunda, nükleer silahsızlanmaya doğru istikrarlı ve gerçekçi yol izlemek gerekir, Japonya’nın antlaşmayı imzalamaya niyeti yok.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu da “Japonya, caydırıcılığını sürdürmek ve güçlendirmekle beraber, gerçek güvenlik tehditleriyle gereğine uygun şekilde başa çıkmalıdır, ayrıca nükleer silahsızlanmayı teşvik edecek gerçekçi bir yol aramalıdır.” dedi.

Detaylar, Haber Linki

Japonya Başbakanı Sugajaponya nükleer silahlarnükleer silahlarnükleer silahları yasaklanmasıTPNW açılımı nedir