Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağrı Jorayev.

Kulak kiri işitme kaybına neden oluyor.

Kulak kiri işitme kaybına neden oluyor.

Kulağın kendi kendini temizleme özelliği olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağrı Jorayev, “Oldukça hassas yapısıyla dikkatli bir temizlik ve hassasiyet gerektiren bu organımıza uçları pamuklu kulak temizleme çubuklarıyla kulağın derinliklerine sokularak temizlemeye çalışmak doğru değil. Kulak kirini temizlemek için kulağa sokulan pamuklu çubuk, vücuttan atılmak üzere olan salgıyı itip kulak zarını kapatarak, duyma bozuklularına neden olabilir” dedi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı Op. Dr. Çağrı Jorayev, halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşonların sanılanın aksine kir değil, vücudun doğal bir salgısı olduğunu ve dış kulak yolunda derinin alt kısmında bulunan salgı bezlerinden salgılandığını hatırlattı. Bu buşonları yani kulak kirini temizlemek için kulağa sokulan pamuklu çubuğun, vücuttan atılmak üzere olan salgıyı itip kulak zarını kapatarak, duyma bozuklularına neden olabileceğini söyleyen Op. Dr. Jorayev, kulak zarının dış ortamlardan gelebilecek bakteri, toz ve kir parçacıklarından korunmasını sağlayan bu salgının temizlik işleminin son derece yanlış ve tehlikeli araçlarla yapıldığını vurguladı.

Kulak salgısının temizlenmesinin doğru olmadığını aktaran Op. Dr. Jorayev, “Bu tip temizleme gereçleri ile yapılan temizlik sırasında serumen salgısı, fark edilmeden silinir. Kulak salgısının bu şekilde temizlenmesi kulağın kaşınmasına yol açarken kulak zarını da dışarıdan gelebilecek kir ve bakterilere karşı savunmasız bırakır’’ diye konuştu.

Detaylar, Haber Linki

Dünya

kulak burun boğaz uzmankulak kirliliğikulak temizlemekulakların temizlenmesiOp. Dr. Çağrı Jorayev