ETİ Maden’in Bor katkılı çamaşır temizleme deterjanı üretme hedefi BORON Markası

Yerli lityum geliyor

Yerli lityum geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevdeyken açıkladığı Millî Enerji ve Maden Politikası’nda yer üstü ya da yer altı madeni olarak çıkartılan kaynakların zenginleştirilerek ilk etapta cevher sonraki etapta ise rafine ürün haline getirilmesi hedeflenmişti.

Bu hedef sonrasında eş zamanlı olarak birçok çalışma başladı.

ETİ Maden’in Bor katkılı çamaşır temizleme deterjanı üretme hedefi BORON Markası ile market raflarına girerek Millî Enerji ve Maden Politikasının ilk meyvesini vermesini sağladı.

Koronavirüs pandemisi ile birlikte artan dezenfektan ihtiyacı Bor katkılı dezenfektan üretilerek BOREL Markasının hayat bulmasına imkân verdi.

Kısa zamanda Bor madeninde elde edilen bu ürünler belirlenen politikanın sürdürülebilir olduğunu gösterdi.

Bor madeninin sadece cevher olarak satışıyla yetinilmedi ve rafine hale getirildi.

Bununla da yetinilmeyerek BORON ve BOREL Markaları ile temizlik ürünleri elde edilmiş olması sadece başlangıç diyebiliriz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Eskişehir’deki Kırka ETİ Maden Bor İşletmesini gezdik.
ETİ Maden’in en büyük bor tesisi olan Kırka işletmesindeki Teknoloji Geliştirme bölümü Bor madeninden arta kalan lityum kalıntılarından lityum üretilmesini sağlayacak bir proses geliştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ASPİLSAN’ın üreteceği yerli lityum pil için ihtiyaç duyulan “lityum” kaynağının bor madeninden üretilebileceği müjdesini verdiğini hatırlayalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından hemen sonra hızlı bir çalışmaya giren Bakanlık Kırka’da Pilot Üretim Tesisini hazır hale getirdi.

Detaylar, Haber Linki

BORON ve BOREL Markalarılityum zengini ülkelertürkiye lityumtürkiye lityum yataklarıyerli lityum