Ekonomideki başarılı dengelenme süreci, kredi faizlerindeki düşüşü hızlandırdı.

Kredi çekecekler dikkat! Aylar sonra faizler...

Kredi çekecekler dikkat! Aylar sonra faizler…

Ekonomideki başarılı dengelenme süreci, kredi faizlerindeki düşüşü hızlandırdı. Faiz, konutta yüzde 18.5, ticaride ise yüzde 22.04 ile 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. İhtiyaçta da 9 ayın dibi görüldü.

Geçen yılın ağustos ayındaki kur saldırısının ardından, eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası’nın izlediği para politikası ile yatırımcı güveni artarken, faizdeki düşüş hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle birlikte kamu bankalarının da elini taşın altına koymasıyla gerileyen faizler, özellikle ticari işletmelerin rahatlamasını sağladı.

KONUTTA DÜŞÜŞ HIZLANDI

26 Ekim 2018’de yüzde 29.28’e yükselen konut kredisi faizleri, 8 Mart’ta 18.55 ile 20 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Konut kredisinde son 1 haftadaki faiz düşüşü ise 2 puana yaklaştı. Faizde son 5 ayda yaşanan düşüş, 200 bin liralık bir konut kredisinde yıllık faiz ödemesini 21.5 bin TL azalttı. Faizlerdeki düşüş, tüketicinin en fazla kullandığı ihtiyaç kredilerine de fazlasıyla yansıdı. İhtiyaç kredisinde de 12 Ekim’de yüzde 39.4’e çıkan faiz, 8 Mart’ta 23.04 ile 8 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Bu süreçteki 16.5 puanlık faiz düşüş, 30 bin liralık 1 yıl vadeli ihtiyaç kredisinde faiz yükünü 11.8 bin TL’den 6.9 bin liraya çekmiş oldu.

Detaylar, HAber Linki

konut kredisi faiz oranlarıkredi çekecekler dikkatkredi çekmek içinkredi faizleri ne kadarnasıl kredi çekebilirim