DNA sı değiştirilmiş bebekler. DNA’sı değiştirilmiş iki bebeğin dünyaya geldi.

Çinli araştırmacı He Jiankui.

DNA’sı değiştirilmiş 2 bebek dünyaya geldi.

Çinli araştırmacı He Jiankui, 26 Kasım günü Associated Press’e, yapay tohumlama prosedüründen önce insan embriyolarının genomlarını düzenlediğini ve bunun sonucunda DNA’sı değiştirilmiş iki bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatılan Çin’de, insan genomlarıyla ilgili bütün deneysel çalışmalar geçici olarak yasaklandı.

Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (Shenzhen) çalışan genetikçi He Jiankui, Hong Kong’da düzenlenen İnsan Genomunun Düzenlenmesi Uluslararası Zirvesi’ne katıldı. Konferans başlamadan önce, bilim insanı organizatörlerin yanına giderek, tarihte ilk kez gerçekleşen insan embriyosundaki DNA’ları değiştirdiğini söyledi.

Bir süre sonra Associated Press’e verdiği röportajda araştırmacı, CRISPR/Cas9 sistemi yardımıyla yedi kadının tüp bebek tedavisi sırasında embriyo genomunu düzenlediğini açıkladı. Sonuçta sağlıklı bir anneden ve HIV virüsü taşıyan babadan DNA’sı değiştirilmiş iki ikiz kız bebek dünyaya geldi. Jiankui, çocuklarda CCR5 genini çıkardığını ve bunun HİV virüsüne karşı ömür boyu bağışıklık kazandırdığını belirtti.

Detaylar, Haber Linki

Associated PressÇinli araştırmacı He JiankuiCRISPR/Cas9 sistemidna sı değiştirilen bebeklerDNA’sı değiştirilmişembriyolarının genomları