CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında Yargıtay’ın verdiği karar.

Berberoğlu bilmecesi: Vekiller tehdit altında.

Berberoğlu bilmecesi: Vekiller tehdit altında.

Yargıtay’ın Berberoğlu kararı emsal olursa, geçen dönem dokunulmazlığı kalkan ve tekrar seçilen yaklaşık 50 vekilin yargı süreçleri devam ettirilebilir.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında Yargıtay’ın verdiği karar büyük bir tartışma yarattı. Yargı aşamasının durdurulmaması ve kararın onanarak yargı sürecinin sonuna kadar işletilmesi, dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra tekrar seçilen vekiller hakkında da emsal niteliği taşıyor. Karar, bu yönüyle 27. dönemde parlamentoda görev yapacak pek çok vekili de ilgilendiriyor.

Berberoğlu hakkındaki kararın dayanağı, 26. dönemde dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğine dayanıyor. Değişiklikle AKP, MHP ve kısmen CHP’nin desteğiyle anayasaya geçici bir madde eklenmiş ve hakkında fezleke olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmedilmişti.

Bu kapsamda, 26. yasama döneminde 29’u AKP’li, 55’i CHP’li, 53’ü HDP’li, 10’ü MHP’li ve 1’i bağımsız olmak üzere toplam 148 milletvekiline ait 787 dosya üzerindeki dokunulmazlık kalkmıştı. Geçici maddenin yürürlüğü söz konusu dönemle sınırlandırılmış, bu dönemden sonra vekillerin yargılanması yine dokunulmazlık zırhı kapsamına alınmıştı.

Detaylar, Haber Linki

Berberoğlu kararıdokunulmazlığı kalkavekiller tehdityargı süreçleri