600 km uzaklıktaki cihazlar arasında kuantum iletişimi gerçekleştirerek rekor kırıldı.

Toshiba’dan yeni kuantum bilgisayar rekoru

Süper bilgisayarlar tarih oluyor! Toshiba’dan yeni kuantum bilgisayar rekoru.

Toshiba, geçtiğimiz günlerde 600 km uzaklıktaki cihazlar arasında kuantum iletişimi gerçekleştirerek rekor kırdığını açıkladı.

Toshiba, fiber optik ile 600 km uzaklıktaki cihazlar arasında kuantum iletişimini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Geleneksel bilgisayarlar işlemlerini bit olarak adlandırılan 0 ve 1 sayı dizisi ile gerçekleştiriyor. Kuantum bilgisayarlarda ise aynı anda hem 0 hem de 1 olabilen kübit (kuantum bit) teknolojisi kullanılıyor.

Çinde geliştirilen kuantum bilgisayarı Jiuzhang, normal bir süper bilgisayarın 2,5 milyar yılda tamlayacağı hesaplamayı 200 saniyede gerçekleştirdi.

Japonya merkezli teknoloji holdingi Toshiba, 20 milyar dolar gibi çok ciddi bir tutar karşlığında İngiltere merkezli CVC Capital Partners’a satılıyor.

Sıcaklıktaki küçük dalgalanmalar veya çevrede bulunan elektronik parazitlere karşı hassas olan kübitlerin uzun mesafelere iletilmesi oldukça zor. Toshiba yetkilileri, bu sorunu iki optik referans sinyali gönderen yeni bir çift bantlı stabilizasyon tekniği ile çözdüklerini açıkladı.

İlk referans sinyali, ortamdaki dalgalanmaları ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir dalga boyunda gönderiliyor. İkincisi ise kübitler ile aynı dalga boyunda çalıştığı için iletimi kolaylaştırıyor.

Geliştirilen teknoloji sayesinde şehirler arası kuantum iletişiminin sağlanabileceğini belirten yetkililer, veri iletimi için uyduların da aktif olarak kullanılacağını açıkladı.

Detaylar, Haber Linki

CVC Capital Partnersfiber optik ile 600 kmkuantum bilgisayar rekorukuantum bilgisayarlar arası iletişimkuantum iletişimtoshiba kuantum pc