10 tonluk bir mıknatıs ile test edilecek olan Füzyon Enerjisi testi.

Yeni bir Füzyon Enerjisi testi.

Akıllara durgunluk veren mıknatıslar ile bir çok güç ortaya çıkabilir.

Dr. Greg Brittles üzerinde çalıştığı proje.

Füzyon, Güneş’e ve yıldızlara güç veren reaksiyondur. Eğer bu güç Dünya üzerinde kullanılabilseydi, çok az miktarda yakıttan ve karbondioksit üretmeden bol miktarda enerji kaynağı sağlanabilirdi.

İlkenin anlaşılması yeterince kolaydır. İki hidrojen atomu alın, yeterli ısı ve basınç ekleyin helyum oluşturmak için birleşecekler. Bu işlem sırasında hidrojen kütlesinin bir kısmı, elektrik yapmak için kullanabileceğiniz ısıya dönüşür.

  • Burada işin püf noktası, Dünya’da bu füzyonun gerçekleşmesini sağlamak için, hidrojen izotoplarına yeterli enerjiyi vererek plazma denen maddenin dönmesini sağlamak bunun içinde milyonlarca derecede ısıtmak gerektiğidir.

Bu işin en büyük zorluğu plazmayı kontrol altına almak olmuştur. Yıldızlar bunu yerçikimi ile yaparlar. Ancak Dünya’da en yaygın yöntem plazmayı kapalı tutmak ve güçlü manyetik alanları kullanmaktır.

İşin gerçekleşmemesindeki en büyük etken mıktatıs oluşturmaktan kaynaklanıyor. Delicesine sıcak içeren bir madde kütlesini içerecek kadar güçlü olmalıdır. Reaktörün ürettiğini elektriktan daha fazla elektrik üretmemelidir.

CFS (Commonwealth Fusion System) ekibi bu yıl içerisinde çığır açan bir mıknatısı test edecekler.

Test edilecek bu maknatısın 10 ton ağırlığında D şeklinde olduğu yaklaşık 300 km içerecek bir elektromanyetik alan sahip olduğu açıklandı.

Haber Veriyoruz

Sosyal

cfs nin açılımı nedirCommonwealth Fusion Systemfüzyon enerjisi nedir?iki atomun çarpışması