Trump’a karşı Çin’e yönelik uygulanan gümrük vergileri nedeniyle çok sayıda dava açıldı.

Çin'e uygulanan gümrük vergileri nedeniyle Trump yönetimine dava açılıyor.

ABD’li şirketler, Çin’e uygulanan gümrük vergileri nedeniyle Trump yönetimine dava açıyor.

ABD menşeli 3 bin 500 şirket, son iki hafta içerisinde Başkan Donald Trump yönetimine, Çin’e yönelik uygulanan gümrük vergileri nedeniyle çok sayıda dava açtı.

Aralarında Tesla Inc, Ford Motor, Target Corp, Walgreen Co ve Home Depot HD.N gibi şirketlerin de bulunduğu Amerikalı firmalar, 300 yüz milyar doları aşan tarifelere karşı çıkıyor.

‘Üçüncü ve dördüncü aşama ek gümrük vergilerini’ ABD ile Çin’in ticaret savaşlarının hukuka aykırı bir şekilde tırmanması olarak değerlendiren şirketler, davaları ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde açıyor.

Davalar genellikle Washington yönetimini ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’i hedef alıyor.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, Trump yönetiminin, 12 aylık süre içinde gümrük tarifeleri koyamadığını ve idari prosedürlere uymadığını öne sürüyor. ABD’li şirketler, söz konusu tarifelerin kendi ithalatlarını etkilediğini belirtiyor.

Otomobil parçaları üreticisi Dana Corp’un şikayet dilekçesinde, ABD hükümetinin, Çin’den ithal edilen ve milyarlarca dolar etkisi bulunan mallara getirdiği ek tarifelerin ‘ölçüsüz ve sınırsız’ olduğu ifadesi yer aldı.

ABD’de üçüncü (liste 3) ve dördüncü aşama (liste 4) tarifelere karşı açılan davalar ikiye ayrılıyor.

Liste 3, ithalatta yüzde 25’lik ek vergilerle yaklaşık 200 milyar dolara yaklaşırken dördüncü liste yüzde 7,5 tarife ile 120 milyar doları buluyor.

Reuters’ın haberine göre Lighthizer’ın ofisi, davalarla ilgili yorum yapmadı.

Detaylar, Haber Linki

abd çine ambargoabd li şirketlerABD menşeli 3 bin 500 şirkettrump yönetimine davatrumpa açılan davalar