Otonom katil robotlar, gelecek için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Yapay zekalı silahlar gelecek için tehdit oluşturuyor.

Yapay zekalı silahlar gelecek için tehdit oluşturuyor.

Yapay zeka her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da bu teknolojiyi silah sistemlerinde kullanan ülkeler, katil robotlar geliştirebiliyor. Halen uluslararası bir düzenlemenin yapılmadığı otonom katil robotlar, gelecek için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Otonom arabalar ve dijital asistanlar ile yapay zeka, hayatımızın ayrılmaz bir teknolojisi haline geliyor. Günlük hayatta büyük kolaylıklar sağlayan bu teknoloji, savaş durumlarında ise öldürücü bir silah oluyor. ABD, Çin ve Rusya’nın güvenlik stratejilerinde ‘silahlı yapay zeka’ büyük ölçüde yer alıyor. Hatta bazı silah sistemleri, yapay zekaya dayalı özerk yetenekler de içeriyor. Bu duruma genel olarak baktığımızda ise silahlı yapay zeka geliştirmenin, makinelerin insan müdahalesi olmadan programlandıkları takdirde insanlara zarar verme ve onları öldürme kararı verebileceği anlamına geliyor.

Yapay zekalı silahların kullanımını destekleyen ülkeler, ortaya çıkacak muhtemel tehditlere daha hızlı yanıt verebileceklerini iddia ediyor. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in (BM) ise kesin bir kararı var. BM, etik ve yasal gerekçelerle güç kullanımını herhangi bir insan kontrolü olmaksızın makinelere devretmenin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

ABD ve İngiltere gibi silahlı yapay zekanın kilit geliştiricisi olan birçok devlet, yapay zekalı silahlarda insan kontrolünü ‘dağıtılmış’ bir şekilde tercih ediyor. Yani silahların tüm yaşam döngüsünü içeren geliştirmeden kullanım ve askeri karar almaya kadar çeşitli aşamalara odaklanıyor.

Detaylar, Haber Linki

katil robotlarkatil robotlar geliyorotonom robotlarteknoloji silahlarıyapay zeka silahlar